Броят на инцидентите във Въоръжените сили за м.г. бележи увеличение с 1% в сравнение с 2014 година. Авторите на доклада за Бойната подготовка на Българската армия за 2015 година бързат да уверят, че въпреки увеличението, инцидентите са с 4% по-малко от 2013 година.

264 национални и 25 международни учения са проведени през 2015 година в Българската армия. Наши военни формирования участваха в 82 съвместни българо-американски тренировки, подготовки и учения, стана ясно на Годишната конференция на началника на отбраната, която се проведе на 16 и на 17 февруари т.г.

От Министерството на отбраната съобщиха, че в дейностите по оказване на помощ на населението, държавните структури и обществени организации са участвали общо 1256 военнослужещи и цивилни с 340 единици техника.

В задгранични мисии участваха общо 293 военнослужещи. Сега 116 наши бойци има в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия, Мали и в други горещи точки на света, пише в анализа на м.г. за Българската армия.

Статистиката показва, че броят на инцидентите във Въоръжените сили бележи увеличение с 1% в сравнение с 2014 година. Авторите на доклада бързат да уверят, че въпреки увеличението, инцидентите са с 4% по-малко от 2013 година.

В отчета на новоназначения началник на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов за бойната готовност на армията през 2015 година се казва:

"Република България, заедно с нашите съюзници и партньори, трябва да се противопостави на влошаването на перспективите пред сигурността. Това следва да се осъществява като се поддържат достатъчно надеждни, осигурени, гъвкави военни способности, допълващи се или допълващи способности в колективната система. Нашата страна все повече ще се нуждае от Българската армия".

Ген. Константин Попов представи анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през 2015 година.

Като приоритет за настоящата година ген. Попов заяви, че е нужно преосмисляне на изискванията пред различните структури на въоръжените сили в новите условия, както и към продължаващо развитие на отбранителните ни способности, необходими за изпълнението на конституционните изисквания към въоръжените сили и на международно поетите ангажименти.

Сред предстоящите активности на военните е и разработката на Планове за степенуван отговор, които ще бъдат по почина на НАТО.