Изнесено заседание на ръководния състав на Министерство на извънредните сигуации (МИС), се състоя в Кърджели.

На него беше отчетена дейността на министерството през 2008 година и бяха обсъдени приоритетите за следващата година.

Областният управител Ангел Коджаманов и кметът на община Кърджали Хасан Азис приветстваха участниците във форума, като изтъкнаха доброто взаимодействие на местната и регионалната власт със структурите на министерството.

Национална система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението бе основният акцент от заседанието.

Системата за оповестяване на органите на изпълнителната власт на национално ниво е готова и ще бъде тествана до 25 декември 2008г.

Приключи и изграждането на пилотния образец на сиренно-оповестителната система в Бургас, където са монтирани 44 сирени, осигуряващи акустично покритие на града.

До края на годината те ще бъдат тествани, оповести министърът на извънредните ситуации Емел Етем, кяото взе участие в заседанието.

Системата за ранно предупреждение и оповестяване има национален, регионален, общински и локален характер. Регионалният е на ниво области - 28 на брой. Тя има възможност да излъчва девет сигнала - два за военно време, един за тестване на системата и останалите - за гражданско оповестяване при различни бедствия и аварии.

След финализиране изграждането на центровете, МИС ще запознае населението с различните сигнали чрез специална информационна кампания. При изграждането на новата система е заимстван моделът, използван в Австрия.