САЩ се включват с до осем самолета от 26 септември до 30 октомври 2020 г. по съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на Република България.

Това решиха министрите от кабинета "Борисов-3" на днешното заседание на МС, което се проведе онлайн. То е във връзка с изпълнението на Постоянно действащия план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО.

Съвместната охрана на въздушното пространство ще бъде от българските ВВС и Силите на САЩ. Те ще изпълняват и задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Постоянно действащият план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за изпълнение на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези мерки касае усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

С настоящото решение се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни мисии, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.

Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

За шести път от януари военен кораб на САЩ навлиза в Черно море

За шести път от януари военен кораб на САЩ навлиза в Черно море

Транспортно-десантен кораб навлиза в акваторията за морски операции