Нота от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската Федерация е получена в българското Министерство на отбраната.

В нея се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна.

Нотата вероятно преповтаря обвиненията, които бяха публикували в руските агенции преди 4-5 дни, включително преплетени с изказвания на говорителя на руското МВнР Мария Захарова. Тогава бяха отправени обвинения за незаконен ремонт на бойни вертолети спрямо заводите българските предприятия "Авионамс" и "Терем-Летец" и чешкото "Лом Прага", че продължават да ремонтират и модернизират бойни вертолети руско и съветско производство. В материалите директно се заявяваше, че Русия още миналата година е прекратила лицензите на изброените предприятия заради "неприятелски действия на София и Прага".

Министерството на отбраната категорично заявява, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на Министерството на отбраната, не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.