До момента подадените молби от родители за подпомагане за деца, поставени под карантина, са точно 100 броя. Ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора, заяви социалният министър Деница Сачева в студиото на БиТиВи. Тя информира, че предстои да се организира среща с Министерство на образованието и най-вероятно ще се промени подоходният критерий.

"73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

Деница Сачева увери за пореден път, че Бюджет 2021 не е предизборен. "Той е следизборен и всъщност е изпълнение на поетите ангажименти за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия. "Просто изпълняваме това, което сме обещали", отбеляза още Сачева.

На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално ниво за ограничаване на разпространенитето на коронавируса у нас, посочи още социалният министър.

В момента се подготвя нова мярка от 40 милиона лева за бизнеси, които евентуално биха били засегнати от пандемията. Коментира се със социалните партньори, а като пример Сачева посочи бизнеси като ресторанти, учебни центрова, спортни зали и фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева

"На този етап нямаме решение за затваряне, но сме готови да вземем всякакви решения според епидемичната обстановка", коментира Сачева.

"Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година", обясни министърът на труда и социалната политика и посочи: "Ние не подадохме оставка, а всичко доказва, че имаме нужда от подобен тип отговорно поведение."