На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме.

Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване.

Това написа в профила си във "Фейсбук"  зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева. 

ПП-ДБ призова служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

ПП-ДБ призова служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

Трябва да се задължи НОИ да изплати пълното увеличение на пенсиите

По думите ѝ, Асен Василев знае това. Знае много добре, че във вторник надзора на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат. Защото бюджета на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона, пише тя. Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи. Асен Василев не спасява абсолютно никого освен собствената си безславна кариера. И бъдете сигурни, че хората са му последна грижа, пише още тя.

Народното събрание да се събере на извънредно заседание и да задължи кабинета и Националния осигурителен институт да изплатят пълния размер на увеличението на пенсиите от 1 юли. За това започнаха събиране на подписи от "Продължаваме промяната - Демократична България" в неделя.

С изявление във фейсбук Асен Василев, който е и бивш финансов министър, цитира съобщението на НОИ, като заяви, че това е директна кражба и абсолютен скандал и се изчислява на 100 млн. лв до края на годината - на практика това са 8 лв. от всеки пенсионер месечно. Той е възмутен и скандализиран от решението на НОИ, като обясни и че това е кражба, която е недопустима.

По думите му парите ги има както в бюджета, така и в закона за бюджета и те са гласувани от същото това Народно събрание.

"Това е старият модел, в който десет човека ядат парите на хората. Аз просто не мога да повярвам, това е позорно."

Припомняме, в края на миналата седмица стана ясно, че повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10, а не с 11%, а като причина се сочи отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети.

Заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което ще се взима решение по проекта, е насрочено за 14 май.

Осъвременяването на пенсиите се прави по т. нар. Швейцарско правило, като за целта в държавния бюджет бяха предвидени над 1.1 млрд. лв.