Санкции (до 22 млн. евро за нарушаване на Закона за личните данни - б.р.) ще се налагат само в краен случай. Това заяви пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

След последните промени в Закона за личните данни, държавен орган ще трябва да преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби.

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация

Според председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов смята, че това не застрашава свободата на словото. Той добави, че не могат да спират разследвания по собствена преценка.

"Ние можем да бъдем сезирани с жалби, след нея имаме задължение да я разгледаме и да поискаме становище от медията. Ние можем да налагаме глоби само за частта, която касае обработването на лични данни, но не и относно публикацията. Лични данни са всяка информация за едно лице - ЕГН, адрес или заболяване. Изискването е тези данни да бъдат съотносими към конкретния случай", посочи Караджов.

България сред пет държави, приканвани от Брюксел да включат регламента за личните данни

България сред пет държави, приканвани от Брюксел да включат регламента за личните данни

Петте държави са България, Чехия, Португалия, Словения и Гърция

Като пример шефът на Комисията за защита на личните данни даде разследване на длъжностно лице, за което има твърдение, че е злоупотребило със своите правомощия. Журналистите могат да публикуват колко са имотите и на каква стойност са, но те трябва да са свързани с конкретното разследване.

"Когато публикува информация за имоти, няма нужда да публикува ЕГН или адрес. Можем да наложим глоба, регламентът изрично е въвел изискване тя да бъде до 22 млн. евро, но това са крайни параметри на санкцията", посочи председателят на КЗЛД.

Той допълни, че при налагане на санкция, Комисията е длъжна да прецени дали става въпрос за микро, малък или голям бизнес. По думите на Караджов има и изключения от закона.

"Всички администратори не могат да обработват лични данни на лица, ако нямат правно основание. Медиите са дерогирани от това задължение, те могат да събират всякаква информация без правно основание", каза още Караджов и допълни, че всяко тяхно решение може да се обжалва.