Георги Първанов е на еднодневно неофициално посещение в Белград.

На разговора с неговия домакин Борис Тадич са били обсъдени въпросите, свързани с отварянето на културни центрове в двете столици, както и развитието на енергийните и инфраструктурни проекти на двете страни.

Сръбският президент Борис Тадич призна по време на общото изявление, че отношенията между София и Белград са били на много високо ниво до признаването на Косово от страна на България.

След това Сърбия показва желание да се върви към тяхното възстановяване и поправяне.
Президентът Тадич призна, че отношенията ни са били разтресени в този момент.

(За съжаление след тези добри политически новини на държавния ни глава предстоеше да стане свидетел на футболния срам, който поднесоха националите ни, разбити и унизени от сръбските футболисти...)

България и Сърбия днес са взаимно определени за изграждането на общите инфраструктурни проекти помежду им.
Борис Тадич информира Георги Първанов, че изграждането на Коридор 10 е основен приоритет за властите в Белград.

Междувременно
Сърбия - България 6:1
                     Още...

Двамата президенти са обсъдили и развитието на енергийния проект "Южен поток".
С изграждането на Коридор №10 ще се засили и геополитическото значение на Югоизточна Европа, допълни още президентът Тадич.

Георги Първанов се обяви за отварянето на български културен център в Белград. Първанов е обсъдил със сръбския президент и въпроса за учебниците на български език, откриването на паралелки на български език и използването на езика ни в рамките на местната администрация, където живеят етнически българи.

България ще продължи да бъде активен застъпник за европейската перспектива на Сърбия. Президентът Георги Първанов даде подкрепата и за разполагането европейската мисия ЮЛЕКС в Косово.
Тя трябва да бъде според него неутрална спрямо статута на Косово.