Основната причина за случващото се в момента в Раднево е усещането за безнаказаност на циганската престъпност

Диагнозата е на ВМРО от където припомнят и останалите случаи – Гърмен, Катуница и други.

Според ВМРО проблемът е в това, че години наред цигански босове са оставяни да действат необезпокоявано. Те се възползват от политическия чадър, даван им от партии, за които купуват гласове на избори.

ВМРО посочва, че всяко поредно замазване на проблема ще доведе до неговото задълбочаване. Усещането за безнаказаност обаче кара хората да вземат правосъдието в свои ръце.

Затова от партията настояват за бързо разследване и справедливост по отношение на последния случай от Раднево, който предизвика ескалацията на напрежение.

Капсулирането в циганските махали води до престъпност. Затова незаконните постройки трябва да бъдат премахнати, а гетата да бъдат разтурени, се посочва в позиция на патриотите, които припомнят и останалите мерки, за които са настоявали както от трибуната на Народното събрание, така и пред вътрешния министър румяна Бъчварова.

  1. Засилване на полицейското присъствие в малките населени места.
  2. Ангажиране чрез програми за временна трудова заетост на бивши служители от полицията и армията за опазване на обществения ред.
  3. Възстановяване на доброволните отряди на граждани за оказване на помощ на органите на МВР.
  4. Разширяване на обхвата на неизбежната отбраната.
  5. Завишаване на наказанията за престъпления срещу възрастни, беззащитни хора и без пускане под гаранция за извършителите.
  6. Бързо производство, на момента, от дежурни съдилища и въдворяване на извършителите на подобни престъпления в трудови лагери от закрит тип, където да изтърпяват наказанията си и да придобиват трудови навици.
  7. Премахване на т.нар. малозначително престъпление, което на практика е отказ от правосъдие и възмездие.

Ако тези мерки не бъдат взети, на българския народ не му остава нищо друго освен да се организира сам за защита на живота, имота и самочувствието си, заявяват още войвоидте.