"Чужди граждани да не могат да присъстват в ръководството на религиозните общности в България. Чуждо финансиране да бъде спряно или контролирано от държавата. Да се установи възможността религиозното образование да се получава в България и да се ограничи чуждо нетрадиционно религиозно влияние в България и да се направят промени в Наказателния кодекс, чрез които правораздавателните органи да имат много по-лесни механизми за бързо справяне с тези проблеми", коментира в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава БНТ.

Заплахата от радикален ислям и мерките за противодействие в България обсъждат в Министерския съвет Красимир Каракачанов, шефовете на специалните служби и силовите министерства. На срещата са обсъдени и въпроси, свързани с радикалния ислям като глобална заплаха.

Всичко това ще бъде оформено в два законопроекта, които в момента се изработват и ще бъдат предложени за гласуване в Народното събрание до края на годината, обяви вицепремиера.

Една от идеите, която ще залегне в един от двата законопроекта, е да се създаде Висш мюсюлмански институт у нас, който да обучава религиозните проповедници, а самата държава да поеме религиозното обучение в училищата. Всички тези промени ще бъдат оформени до края на месеца, коментира Каракачанов.

Основният извод на Каракачанов е, че проблемите, които се забелязват в редица европейски държави, свързани с присъствието на чуждестранни проповедници и наличието на опит да се внесе радикална идеология сред религиозните общности съществуват и в България. Според него тези опити трябва да бъдат веднага ограничени с промени в Закона за образованието и Закона за вероизповеданията.

Вицепремиерът аргументира информацията на службите и изводите от срещата с факта, че до 2010 година в България не е имало нито едно дело за радикален ислям, а от 2010 до 2017 година делата са скочили до 50. По думите му, проблемът са лица, които са завършили своето теологично образование в чужбина в страни, където се преподава салафитска и уахабитска религиозна идеология и които след това са се завърнали в страната и проповядват сред религиозни общности.

Тези лица и дейността им трябва да бъдат ограничени и да бъде ограничено и финансирането от чужбина на религиозните вероизповедания у нас.