Съветът на Партията на Европейските социалисти ще заседава в Националния дворец на културата в София днес и утре, информират от пресцентъра на БСП.

В събитието ще вземат участие министър-председатели, лидери на партии-членки на ПЕС и гости на високо равнище.

В зала 3.1 на НДК днес от 9.00 ч. ще има пресконференция преди откриването на заседанието на Съвета на ПЕС.  

В състава на българската делегация са председателят на ВС на БСП и министър-председател Сергей Станишев, секретарят на ВС на БСП и член на ЕП в групата ПЕС Кристиан Вигенин, секретарят на ВС на БСП и председател на Националното обединение на жените социалистки за паритет и солидарност Катя Николова, както и членове на ръководството на БСП и ПГКБ.

Сред присъстващите ще бъдат още председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен, председателят на групата на ПЕС в ЕП Мартин Шулц, председателят на жените на ПЕС Зита Гурмай, както и лидери на партии-членки на ПЕС.

На заседанието ще бъде дадено начало на процеса за консултации за Манифест на ПЕС за изборите на членове на Европейския парламент през 2009 г.

Манифестът ще бъде изграден около четири основни теми:

"Нова социална Европа"

"Демокрация и многообразие"

"Външната политика на ЕС"

"Борба с изменението на климата"

Програмата на заседанието включва задълбочени дебати по външната политика на ЕС, проблемите на околната среда и промяната в климата, както и дискусия относно регулирането на хедж фондовете и фондовете за инвестиране в дялов капитал.

Предвиждат се съпътстващи срещи по редица въпроси, сред които ситуацията на Балканите, многообразието и интеграцията в Европа, перспективите за устойчиво развитие, състоянието на вътрешния пазар, дейността на Глобалния прогресивен форум и проблемите, свързани с участието на жените в управлението.

В рамките на заседанието ще се проведе и работна среща на ENSoF, на която ще се разглеждат документите за политическа позиция на фондациите и асоциациите във връзка с протичащите консултации по четирите теми по манифеста на ПЕС, както и актуални европейски програми, сътрудничество и възможности за кандидатстване.