Управителният съвет на Съюза на артистите в България прие единодушно решение да подкрепи кандидатурата на независимия кандидат за кмет на Каварна Цонко Цонев за втори мандат, предаде БТА.

Председателят на съюза Христо Мутафчиев присъства на официалното откриване на предизборната кампания на Цонев под мотото "Подкрепете изпълнените обещания".

Цонко Цонев е един от най-успешните кметове в България, който даде възможност на своите съграждани да се гордеят с града си, смятат от съсловната организация на артистите.

„Община Каварна в лицето на своя кмет е традиционен партньор на САБ в организирането на церемонията по връчването на наградите на съюза - "Икар". По негова инициатива община Каварна удостоява с почетни грамоти български театрални творци", се посочва в декларацията, с която САБ изразява подкрепата си за Цонко Цонев.

В документа се отбелязва, че с културната си политика, която е една от основните линии в работата на общинската администрация, Цонев стимулира българската култура и политиката за култура на фона на общите социално-политически и икономически условия в страната.

„В своята работа той изведе на практика значимостта на културата и изкуството в развитието на обществото. Неговата работа е обществено значима именно с широкия поглед и смелия и нетрадиционен подход, със способността му да разпознава духовните ценности и да намира тяхното адекватно място за изява в културния пейзаж на България." - се посочва в декларацията.