СДС ще се противопостави на предлаганите от правителството промени в Закона за ДДС, съобщи Мартин Димитров.
Той уточни, че има предвид предложението на правителството да бъде наложена смяна на всички касови апарати.

Димитров поясни, че един касов апарат струва 200-300 лв. и че такава промяна би коствала на бизнеса в България 60-90 млрд. лв. според него - най-безпричинно.

„Това ми напомня за смяната на номерата на всички автомобили", коментира Димитров. Той подчерта, че единствената полза от въвеждането на такова изискване ще е за производителите на касови апарати и каза, че в условията на криза това е една от най-глупавите идеи, които е чувал.

Вместо да се изисква подмяна на касовите апарати, Димитров смята, че управляващите би трябвало да вдигне данъците върху хазарта и да се въведе акциз върху ротативките.

„Няма акциз върху ротативките, а трябва да има акциз върху всяка ротативка", категоричен е Димитров. Мартин Димитров изрази опасения, че зад идеята за подменяне на касовите апарати стоят лобистки интереси. Той е категоричен, че от това държавата няма полза.

Според него подобна мярка би могла да се въведе само за най-рисковите отрасли или за търговците с акцизни стоки.
По отношение на идеите на РЗС за забраняване на хазарта и задължително прелицензиране Мартин Димитров каза, че хазартът не може да бъде спрян и че щом го забранят веднага ще стане нелегален.