Социалният министър в оставка Иванка Шалапатова няма готовност да участва в служебния кабинет. "Такива разговори не са водени с мен, но ако бъдат водени, ще ви уведомя своевременно", каза тя по време на брифинг пред журналисти в социалното ведомство.

Иначе Шалапатова уточни, че е приела поканата да бъде министър от премиера в оставка акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел, защото смята, че нейният професионализъм и управленски опит могат да бъдат полезни за децата и за пазара на труда.

За нея има няколко важни условия да приеме отново да бъде социален министър: първата предпоставка е бъдещият премиер, а втората - самият състав на Министерски съвет. "За мен е изключително важно да работя с други силни лидери, защото моята ценностна система налагат този критерий като първи", каза Шалапатова.

Тя се похвали, че само за 9 месеца е изработен годишен план за ранно детско развитие. Нещо повече - социалното министерство е готово с текст за стратегията на детето. Няма решение за пазара на труда, за създаването на нужните компетенции на работната система, за грижата на децата и подкрепата на семействата, за пенсионната и осигурителна политика, всичко това няма как да стане без работата със силни министри, категорична бе Иванка Шалапатова.

Кирил Вътев готов да бъде част от бъдещ служебен кабинет

Кирил Вътев готов да бъде част от бъдещ служебен кабинет

В политиката в сектора трябва да има приемственост, а не всеки следващ кабинет да я променя