ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за местния вот. Това заяви пред БНТ директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров.

Според него ще бъде обявена обществена поръчка.

Тодоров посочи, че от ЦИК още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на настоящия месец.

Трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. По думи на Тодоров комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна. На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори иска гражданинът да участва. Щяло да има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове избори.

"Сиела норма" поема логистиката на машините за изборите

"Сиела норма" поема логистиката на машините за изборите

ЦИК обаче не можа да реши как да изглеждат секционните протоколи

Тодоров уточни, че трябва да се опише организационно и софтуерно как да стане това, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. Според него би могло това да стане по-скоро административно - на първия екран да се забрани на избирателя да гласува за кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии, добави той.

Тодоров заяви, че ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резулатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините", прогнозира шефът на "Сиела норма".

Търсят нов софтуер, за да могат да се ползват машините за гласуване на местните избори

Търсят нов софтуер, за да могат да се ползват машините за гласуване на местните избори

ЦИК иска 14 дни за подготовка между двата тура на вота наесен

Той отбеляза, че на последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което е имало проблеми и десетки спирания на устройства.

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен", категоричен бе Тодоров.

ЦИК се готви за най-сложните избори

ЦИК се готви за най-сложните избори

В София, Пловдив и Варна ще се гласува с четири бюлетини