Командирът на българските Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев е подал оставка.

Родната авиация може сама да охранява небето ни, убеден ген. Михо Михов
Още...

Генералът е депозирал рапорта си за напускане в Министерството на отбраната тази сутрин. По първоначална информация мотивите са заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация, според вестник "Сега".

От МО нито отрекоха, нито потвърдиха новината за подадения рапорт. По процедура неговото оттегляне трябва да се съгласува на Съвет по отбрана, след това да бъде предложен на Министерския съвет и евентуално, ако има одобрение, президентът Росен Плевнелиев трябва да предложи указ за освобождаване на генерала.

Междувременно обаче шефът на комисията по отбрана в парламента Михо Михов потвърди официално за оставката. Той се чул по телефона с генерала, като, по думите му, оставката е лош сигнал за авиацията ни.

Припомняме, вчера бяха пуснати за обществено обсъждане промени в Закона за въоръжените сили, които позволяват чужди самолети да охраняват въздушното пространство на страната.

В момента текат дебати за ремонта на МиГ-овете ни, като има много дебати „за" и „против" договорите с Полша.

По времето на тазгодишния празник на Българската армия имаше скандал между военния министър Николай Ненчев и ген. Румен Радев. Според запознати, генералът категорично е отказал да се свързва името му с преговорите за ремонт на наличните ни самолети.

Преди дни се появи съмнението, че не е ясно на какво ниво и с какви принципи се съобразяват тези, които решават как да бъдат оборудвани нашите Военновъздушни сили. Меморандумът, подписан с Полша за ремонт на двигателите на нашите изтребители, не е окончателен договор, а според компанията-производител РСК МиГ, Полша няма лиценз за ремонт на самолетите ни.

Ген. Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Математическа гимназия в Хасково, а по-късно и Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Ген. Радев е специализирал в Ескадрилен офицерски курс, „Максуел", САЩ. След това и  Командно-щабния корпус на ВА „Г. С. Раковски".

Ген. Радев е летец-пилот 1 клас. Пилотирал е L-29; L-39, МиГ-15; МиГ-17, МиГ-21; МиГ-29. Има пролетени над 1 400 часа.

По-рано БСП и "Атака" поискаха оставката на военния министър. Оставката на Ненчев не е просто приумица, каза депутатът от левицата Атанас Мерджанов. Тя трябвало да се тълкува като знак, че кабинетът осъзнава сложността на ситуацията и че страната ни е готова конструктивно да търси решение, а не като потребител на сигурност.

БСП предлага България да се превърне в място за помирение, вместо във фронтова линия.

"Атака" също подкрепя искането за оставка на военния министър, но се ядосаха на лицемерието на червените да я искат.

Ние я поискахме няколко месеца, след като той пое поста на военен министър, заяви на брифинг в НС Десислав Чуколов.

Този министър е несъстоятелен, категоричен бе той. По мнението му Николай Ненчев изпълнява каквото му кажат чужди сили.

От БСП не се учудиха на оставката на шефа на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Това не ни изненадва с оглед на случващото се в Българската армия и в частност с Военновъздушните сили на Българската армия", коментира пред журналисти депутатът от „БСП Лява България" Атанас Мерджанов.

„След това злощастно и злополучно вчерашно информационно събитие, което ни поднесоха от Министерство на отбраната, без знанието на министър-председателя, очевидно е, че не можем да очакваме смислени и отговорни действия", добави той.

Социалистът посочи, че не е запознат с мотивите на ген. Радев за оставката му.

Ген. Радев беше един изключително подготвен, опитен командир, който се отнасяше с много грижа за своите подчинени и за техниката", отбеляза червеният депутат.

„Г-н Радев има изключителен капацитет, надвишаващ десетократно този на министъра", коментира още Мерджанов.

В левицата са убедени, че напускането на Радев ще се отрази на Военновъздушните сили на страната ни.