Новата шефка на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева започва ударно работа.

Ще настоявам пред всички органи за закрила и пред всички компетентни институции месечните помощи за дете да бъдат обвързани с минималната заплата, за да могат да се подпомагат всички семейства в риск.

Това обеща тя след края на днешното заседание на Министерски съвет.

Друг акцент за Жечева ще е подкрепата на всички самотни родители и най-сетне изработване на дефиниция що е то самотен родител, каквато от години липсва и има разнобой в нормативната база по отношение на третирането на такива майки и бащи. Жечева се обяви и за подкрепа на семейства с деца до 3 г. и за осигуряване на алтернатива на родителите, за чието дете няма място в детската градина.

Ева Жечева вече беше шеф на тази Агенция по времето на Лидия Шулева, която я принуди да си подаде оставката заради финансови злоупотреби с офис консумативи и прекалено скъп наем на офиса на структурата.

Жечева обясни и как са създали Агенцията през 2001 година.
Бяхме в една стая в Министерство на здравеопазването, след това в един апартамент няколко месеца, докато всъщност всички министерства отговорят, че за съжаление няма сграда, която да бъде предоставена, обясни тя и добави, че след това е имало обществена поръчка за сграда. Месец септември в публичното пространство бяха изречени обвинения, които никой нямаше как да докаже, защото това беше несъстоятелно. Аз бях освободена в 6-месечния изпитателен срок на държавен служител. Документите по обществената поръчка са изпратени до сметната палата, подчерта още Жечева.

Сега обаче тя е готова да работи отново за решаването на всяко едно дете. Това не е обикновен институционален орган. Това е единственият защитник и адвокат на детето, обясни тя.

Жечева ще настоява размерът на помощта за дете с увреждане, която вчера бюджетната комисия вдигна от 189 лв. на 217 лв., да бъде отново вързан за минималната заплата, след като по времето на Дянков бе отвързан.

Сред основните задачи, които си е поставила са да има алтернативна възможност за подпомагане, например с ваучери, за родителите, които не могат да запишат децата си в детските градини. Имам конкретни планове какво да се промени в политиката за правата на децата, защото България има нужда от конкретни политики. Те трябва да бъдат насочени не само към детето, но и към промяната на средата, в която се отглежда детето, заяви Жечева.
Тя припомни и че лично е предложила в Закона за закрила на детето да се казва, че „не детето е в риск, а средата, в която се отглежда, е в риск".
Поемам ангажимента в най-кратки срокове да променим визията на работа на Държавната агенция за закрила на детето. Никога повече да не чувате, че е извън правомощията на Агенцията да вземе становище и да даде отговор по конкретен въпрос, обеща още Жечева.

По думите й, когато се гласувал Закона за закрила на детето е допуснат един компромис - отделите за закрила на детето да са към Агенцията за социално подпомагане. Жечева се закани и че ще бъде направен анализ на всички системи за закрила на детето, за да се види къде те са затлачени и защо те не могат да отговарят.