Шефът на ДАНС Казаков, архив

Изключително недоволни си тръгнаха от заседанието на комисията за контрол на ДАНС Румен Петков, кметът на село Коиловци и председателят на комисията Волен Сидеров.
Според тях ръководството на ДАНС не дава никаква информация за чужденците.

Румен Петков подчерта, че липсват отговори как са влезли в България с каква мотивация, защо са носели със себе си оборудване какво има на фотоапарата, който е намерен.

От ДАНС не се ангажираха с потвърждение какъв е жанрът на гостуването, не се ангажираха с ясно артикулиране - туристи, командоси, шпиони, диверсанти...", посочи Петков и добави, че липсата на отговори с обяснението, че тече дознание в момента и че материалите са прехвърлени в следствената служба в Плевен е несериозно.

Кметът на Коиловци Красимир Иванов каза, че е бил изслушан и че е информирал комисията за всичко което знае, след което бил помолен да напусне, в коридора каза, че е чул от ръководството на ДАНС на излизане, че нашите хора в чужбина са правили много по-големи поразии, от това което французите са направили в Коиловци.

и предположи, че под нашите хора вероятно имат предвид служите ли на ДАНС.
Волен Сидеров също изрази недоволство от липсата на информация. По думите му от ДАНС нищо не казали, нито дали са парашутисти, дали са главни готвачи.

Той каза, че възнамерява да отправи серия въпроси към френския посланик по случая.
И Петков, и Сидеров акцентираха върху това, че чужденците са нападнали български граждани, Сидеров упрекна МВР в неадекватно поведение и съобщи, че освен, че чужденците не са били арестувани са били охранявани в хотел от нашата полиция ,а полицаят, когото нападнали и който се е отбранявал бил наказан.

Според Сидеров по случая би трябвало да бъде изслушан и вътрешният министър Цветанов.

Сидеров каза още, че според него трябва да бъде изслушан и военният министър Аню Ангелов. Би трябвало да има данни, ако е влязъл чужд самолет, откъдето са скочили тези парашутисти, подчерта той.

Сидеров изтъкна, че е много тревожно, че хората от Коиловци са много обезпокоени, че има версии, че тези чужденци са хора, които търгуват с органи, защото в тях е имало медицинско оборудване, както и че има версии, че търсели съкровище. Според него, ако има уговорка между френската и българските служби за операция тя е трябвало да бъде охранявана.
Явно има нещо много съмнително, коментира Сидеров.

Лидерът на Атака е категоричен, че френският посланик би трябвало да отговори дали това е операция на френските служби. Той каза, че би го запитал и ако това е така, защо българските служби се оказват в небрано лозе и не знаят.

И Сидеров, и Петков посочиха, че от ДАНС вдигат рамене или кимат с глави и казват, че не могат да отговорят на поставените им въпроси.
Според Сидеров въпреки, че на изслушването са били председателят и зам.-председателят на ДАНС и отговорникът за Плевенска област все едно, че не са били изслушвани.

Атакистът останал с впечатлението, че въпросните чужденци не са заплаха за ДАНС.
„Излиза, че българската държава е унизена, защото чужди граждани тук се сблъскват с наши, нападат ги, оказват им физическо насилие, не се подчиняват на изискване на полицай, който се е представил и не са задържани от МВР, след това идват и ги прибират спешно дипломатически представители", каза още Сидеров.
Той подчерта, че българският полицай се е самоотбранявал, а те са го нападнали със заплаха за неговия живот и той е бил принуден да се самоотбранява.

Сидеров изрази възмущение, че чужденците са изведени, без да бъдат разследвани и разпитвани.

„Тези чужденци освен всичко друго извършват опит за убийство на български граждани, защото те тръгват с джип без фарове да ги газят", изтъкна от своя страна Румен Петков.
Той каза още, че полицаят произвежда предупредителен изстрел, след което с изключително хладнокръвни и професионализъм ги прострелва в краката.
Депутатът е категоричен, че полицаят е наказан без основание.

Малко след като парламентарната Комисия за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) започна заседанието си по случая „Коиловци", Иван Костов, който е член на комисията, напусна заседанието.

Той поясни, че е напуснал, защото вътре в залата, където се води заседанието, присъстват и външни за комисията лица - депутат, който не е член на комисията и кметът на Коиловци Красимир Иванов, присъства и ръководството на ДАНС.

„Ръководството трябва да докладва информация пред външни лица, включително някакъв кмет", изтъкна с възмущение Костов и добави:
„Колкото и да уважавам местната власт, председателят на комисията за контрол на ДАНС не дължи каквито и да е обяснения пред друг човек, освен пред комисията, нито пред депутат, който не е член на комисията".

Костов е категоричен, че такова събрание няма характер на заседание на Комисията за контрол на ДАНС. „Считам, че вътре стават непроцедурно установени неща", добави Костов и подчерта, че това, което става, не е редно.

„Само комисията има правомощия да контролира, а сега все едно кметът контролира председателят на Комисията за контрол на ДАНС и кой да е народен представител", заяви още Костов.
Той подчерта, че кой да е народен представител няма право да контролира председателят на специална служба. „Това е повече от ясно. Така е записано в закона", изтъкна още Костов.

Случаят с инцидента в село Коиловци се гледа на закрито заседание на комисията. В кулоарите стана ясно, че депутатът, който не е член на комисията е Румен Петков.
По-рано днес той поиска създаването на временна парламентарна комисия, която да разгледа случая, при който местни жители засякоха и понабиха в района на селището чужди военни, провеждащи тайно и нерегламентирано учение.