Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката Александър Николов и новият шеф на "Булгаргаз" Иван Топчийски, подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за държавата от продажбата на газ.

Това установили от политическа партия АБВ, част от коалицията "БСП за България", респективно и част от управляващото мнозинство. В понеделник лидерът на партията Румен Петков даде брифинг в централата на политическата сила.

"За съжаление неадекватните действия на министъра на енергетиката много смело прекрачват закона и вменените му задължения. Капацитетът за съхранение и добив на газ за януари, февруари и март е разпределен на база 100-процентовия си обем на база на Плана за действие при извънредни ситуации.

Ако имаме среден добив от 30 000 мегаватчаса месечно, всички тези количества се съхраняват по силата на този план и се разпределят към клиенти с неравномерно потребление - топлофикации, които са от изключителна социална значимост, както и газоразпределителните дружества. Проблемът е какво количество по този план се предоставя и какво се предоставя извън този план.

"Това е престъпление, което придобива драматичен характер. Обяснението с дисбаланса е нелепо, това, че има излишъци, също е нелепо. Например - на 14 февруари са продадени за месец март 77500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да прогнозира какви ще бъдат излишъците за март, кой определи цената", обясни казуса Петков.

В конкретика - докато въпросните количества били продадени за средно 150 лева на мегаватчас, то днес цената е 340 лева, т.е. в пъти повече, което водело до огромни загуби за държавната "Булгаргаз", респективно за цялата българска икономика.

"Направихме сметката какви огромни загуби има държавата. Само за 5 и 6 март "Булгаргаз" загуби 1 милион. На 3 март загубата е 355 хиляди лева, а на 1 и 2 март по 120 хиляди лева", конкретизира председателят на АБВ.

Петков ще сезира по казуса и прокуратурата. "Въпреки цялото ми съмнение към личността на Иван Гешев", каза политическият лидер и бивш вътрешен министър.

И попита - свързани ли са били компаниите, изкупили ударно количества газ в първия ден след избухването на войната в Украйна, както и изнасяни ли са били количества в чужбина.

Политическият лидер коментира и военния конфликт в близост до нас и разговорът на премиера Петков с руския посланик Елеонора Митрофанова. "Проведеният разговор е добра стъпка, но ако това не бъде разширено към всички посланици, които се намесват във вътрешните ни работи, ще бъде лош пример и ще показва слугинаж", остър бе Румен Петков, визирайки конкретно дипломатите от Американското и украинското посолство.

"Начинът, по който бе обяснено отстраняването на Стефан Янев, бе нелепо. Кирил Петков казва - "моят министър". Завидно самочувствие", засегна и друга актуална тема председателят на АБВ. Според него Янев има пълното право, а и е длъжен в момента, да започне нов политически проект. "Дали чрез изграждането на нов проект, дали чрез неправителствена организация, мисля, че в тази ситуация това не само е негово право, а задължение", каза Румен Петков.