Граждани се събраха в София, пред президентството за шествие под надслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна". Шествието тръгна от площада пред президентството по бул. "Цар Освободител" с кордон. Гражданите временно спряха движението на "Орлов мост", обобщи БТА.

Към 17.00 часа пред сградата на президентската институция в столицата се събраха стотици граждани, за да заявят подкрепата си за украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Представители на украински организации излязоха пред събралите се, за да благодарят на България, че е приела хиляди майки с децата им, избягали от войната, както и да призоват правителството за бърза и адекватна помощ за украинския народ и за украинската армия, уточни БГНЕС.

Пред президенството беше разположена и своеобразна изложба с фотоси на разрушенията от войната, както и на деца, родени в бомбоубежища или прекарващи голяма част от дните си там.

Преминавайки покрай руската църква "Свети Николай Мирликийски", се стигна до напрежение между част от протестиращите и хора, стоящи пред църквата, видя репортер на БТА. Полицията не допусна ескалация.

Сред събралите се хора се виждат плакати с надписи "Слава за героите на Украйна", както и "ЕС НАТО Слава за Украйна". Част от гражданите разпънаха един до друг флаговете на България и Украйна. За начало на събитието прозвучаха химните на двете държави.

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Сърцето ми е с всички жертви

Организатори на шествието са Гражданско движение "БОЕЦ", Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" и Интеграционно образователния център "Украински Вулик".

Малко след 19.00 часа движението през "Орлов мост" беше възобновено с края на проявата, уточни БГНЕС.

През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи, казаха организаторите на шествието по повод втората годишнина от началото на войната.

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Властите в Киев са изправени пред комплексен проблем от материално, психологическо и кадрово изражение

Десетки хиляди загинали, 20 хиляди деца изведени от окупираните територии без близките им да знаят къде са, 1200 деца, осакатени от бомби през последните две години. Това е само част от статистиката, която ораторите представиха пред дошлите на днешното събитие.