Омбудсманът Мая Манолова внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

При внасянето Манолова беше придружавана от Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, сценаристи от "Шоуто на Слави". На въпрос "Шоуто на Слави" ще участва ли в предстоящите избори, Йорданов заяви: "Ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесват, има право да се кандидатира". По думите му, шоуто не е военна организация и партия няма да има.

При внасянето на законопроекта Манолова заяви: "Над 2,5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на изцяло мажоритарна система с абсолютно мнозинство на два тура. Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание. Предвид огромното участие и подкрепа за въпросите, аз смятам, че е задължителен и за институциите и за политиците."

Тя изтъкна, че като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, е подготвила и внесла този законопроект именно, за да защити правата на гражданите, изразени на референдума.

"Българските граждани не могат сами да напишат и да внесат такъв законопроект, той е законодателен израз на волята на българския народ. Очаквам партиите също да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите текстове. Не написах този законопроект сама. Използвах идеи и предложения на независими експерти, на членове на инициативния комитет, който предизвика националния референдум. Логично Мира Радева, Валери Найденов, Боян Атанасов, които от години защитават каузата на изцяло мажоритарен вот, а за районирането в чужбина се включиха представители на българите, които живеят в чужбина. Законопроектът не е съвършен, но се надявам да послужи за основа при дебатите и обсъждането в Народното събрание", посочи тя.

По думите ѝ, предложенията ѝ за промени са израз на косвената законодателна инициатива на омбудсмана. Мая Манолова изтъкна, че предвид изявленията на политическите сили след изборите очаква подкрепа от страна на народните представители. По думите ѝ, нито една от политическите партии в парламента няма такава внушителна подкрепа от 2,5 млн. души.

"Не бих си позволила да коментирам коя система е по-добра. Имаме воля на суверена, тя е легитмно заявена. Според мен беше нормално партиите, които имат своите разумни аргументи против тази система, да го направят по време на кампанията", посочи Манолова в отговор на въпрос като експерт вижда ли негативи в мажоритарната избирателна система.

По думите ѝ, гласуването е факт. Тя припомни, че такова мощно участие на национален референдум никога не имало.

Манолова обясни, че поправките предвиждат райониране на 240 многомандатни избирателни района и 9 многомандатни избирателни райони в чужбина. По думите ѝ, ще се създадат 231 избирателни комисии. На местни избори има 265 избирателни комисии. ЦИК щяла да играе ролята на изборна комисия за районите извън страната. До другия понеделник ще сме готови и с районирането на страната, заяви Манолова. Манолова заяви още, че е заложена уседналост, за да са честни изборите и да не се изкривява вота.

За депутатите, избрани за министри е бил предпочетен модел с провеждането на нов избор в срокове по съкратена процедура. Едномандатния избирателен район ще е толкова голям колкото средно голяма община от около 30 хиляди души.