Шрьодер-Първанов В рамките на официалното си посещение във Федерална република Германия президентът Георги Първанов се срещна последователно с президента на Федералната република Йоханес Рау и с канцлера Герхард Шрьодер.

Между България и Германия няма никакви спорове, нито отворени проблеми, но пък има многобройни възможности за сътрудничество, подчерта в словото си след първата среща президентът Рау.

Според германския държавен глава процесът на реформите в България е впечатляващ. Йоханес Рау заяви желание германската страна да подкрепят тези реформи и по конкретно от гледна точка на желанието на България да стане членка на НАТО, а един ден и на Европейския съюз.

От своя страна Георги Първанов акцентира върху желанието да видим Германия като стратегически партньор на страната ни. За нас е важно, че на този етап отношенията ни имат възможност да придобият ново европейско качество, посочи българският президент.

Той подчерта, че голяма част от успехите ни се дължат и произтичат от факта на доброто взаимодействие с Германия.

Георги Първанов е обсновал очакванията ни да получим от форума в Копенхаген “пътна карта” и дата за членство в ЕС през 2007 година, като и че разчитаме на немската подкрепа.

Малко по-късно, след разговора между Герхард Шрьодер и Георги Първанов, федералният канцлер заяви недвусмислено, че не са съвсем неоснователни очакванията на България да получи покана за членство в НАТО. Това Шрьодер каза с уточнението - Надявам се, че това мое изказване беше и достатъчно ясно, и достатъчно дипломатично.

Канцлерът заяви още, че Германия с всички свои сили подкрепя желанието на България за членство в ЕС. Ние искаме да направим всичко в рамките на нашите възможности, за да бъде изпълним стремежът на българия за членство през 2007 г., подчерта Шрьодер.

В своето изказване след срещата си с Георги Първанов, Герхард Шрьодер категорично подкрепи и желанието на нашата страна Германия да възстанови своето първо място в областта на преките инвестиции и като външно-търговски партньор на България отново да заеме първото място.