От Реформаторския блок питат президента Румен Радев какви действия са предприети от страна на български държавни институции за участие на президента на Руската федерация Владимир Путин като патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България на 3 март.

Въпросът си реформаторите задават след като вчера Деница Златева обяви, че Путин ще бъде в България, след което се появи информация и в други медии дори, че руският президент е поканен за патрон на честванията.

На този етап обаче липсва официална информация от страна на институциите. Затова и Реформаторският блок иска официално разясняване на инициативата в два въпроса:

  1. Изпратена ли е покана от Президентството до президента на Руската федерация Владимир Путин за участие в честванията по повод 140 години от Освобождението на България?
  2. Предложено ли е националният празник да се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?

В писмото от РБ посочват, че смисълът на патронажа е покровителство. "Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави", се заявява в писмото.

Реформаторите напомнят и последния скандал покрай изказването на руския президент за произхода на славянската азбука от македонските земи.

"В контекста на манипулативното интерпретиране на исторически факти, свързани със създаването и разпространението на българската писменост от страна на президента на Русия, считаме, че поканата за провеждане на Националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес."

Реформаторите посочват и че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз.

Искането си реформаторите аргументират по Закона за достъп до обществена информация, чл. 26, ал. 1, т. 3 и т. 4 във връзка с ал. 2 от ЗДОИ.