Започна официалното посещение в България на китайския министър на отбраната генерал-полковник Цао Ганчуан, който пристигна в страната ни по покана на министър Веселин Близнаков.

Той бе приет от президента Георги Първанов, който по време на срещата призова Китай да обърне поглед към Югоизточна Европа и да инвестира в икономиката и инфраструктурата на България и региона.
Първанов отправи поздрави до президента на КНР Ху Дзинтао и изрази надежда, че ще може да го приветства в България в рамките на негова европейска визита.

Китайският гост подчерта, че между двете държави няма исторически или политически проблеми.
Според него връзките между България и Китай се развиват възходящо независимо от промените в двете държави и в света.
Ген. Ганчуан информира също за състоянието и перспективите на сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави.

След срещата се състоя и официалната церемония по посрещането на китайския гост.
Пред Паметника на Незнайния воин в София той бе посрещнат с военни почести
.

Възможностите за разширяване на сътрудничеството във военната област обсъдиха на срещата си след това Близнаков и Цао Ганчуан.
Разговорите се състояха в Министерството на отбраната.

Министрите заявиха, че отношенията между България и Китай във военната област са изключително добри и декларираха желанието на двете страни диалогът на високо равнище и обменът на мнения по въпроси от взаимен интерес да продължи.

Те се обединиха около мнението да се засилят контактите на различни нива между представители на двете армии.
Като перспективни форми на бъдещо сътрудничество бяха отбелязани  възможностите за обучение на български военнослужещи в Китай и на китайски военнослужещи у нас, обмен на експертни делегации и организиране на отдих на обменни начала.

Министрите Веселин Близнаков и Цао Ганчуан се информираха взаимно за процеса на трансформация на двете армии, както и за участието на страните в международни мисии.

Изразена бе увереност, че бъдещото пълноправно членство на България в Европейския съюз ще допринесе още повече за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Обсъдени бяха и въпроси на регионалната и международната сигурност.

В програмата на китайския военен министър са предвидени посещения в авиобазата "Граф Игнатиево" и във Военната академия "Г. С. Раковски".