През целия ден в парламента се водеха разговори в най-различен формат с основна тема подписването на меморандума, предложен от ГЕРБ.

След продължилите три часа разисквания по предложения текст между партиите, формиращи Синята коалиция, стана ясно, че коалицията няма да подпише предлагания от ГЕРБ меморандум, съобщи Мартин Димитров.

Иван Костов също каза, че няма необходимост меморандумът да бъде подписан.
Този документ се възприема в Синята коалиция като позиция на ГЕРБ и е позиция на ГЕРБ, подчерта Иван Костов.

Междувременно и от РЗС заявиха, че  няма да подпишат предложения от ГЕРБ документ, тъй като там ще присъства и подписът на Атака (чийто лидер Сидеров декларира, че ще подпише документа), което е недопустимо според европейските партньори на РЗС.

В късния следобед обаче зам.председателят на ГЕРБ Лъчезар Иванов - който води разговорите в отсъствието на лидера Борисов и председателя Цветанов, които са в Германия - обяви, че е постигната договорка да бъдат подготвени три отделни документа, които да бъдат подписани с трите политически формации.
Иванов обаче не успя категорично да уточни дали текстът ще е еднакъв, или различен за всяка една от десните партии.

Лидерът на ДСБ Иван Костов бе категоричен преди обяд, че Синята коалиция ще подкрепи създаването на правителство с мандата на ГЕРБ, че ще подкрепя ГЕРБ като сестринска партия от семейството на ЕНП.

Костов заяви, че Синята коалиция ще подкрепят тези мерки, които съвпадат с нейната програма и че това ще бъде посочено в специална декларация, която предстои да бъде подготвена.

За заявената готовност сините да подкрепят ГЕРБ, Костов каза, че това е начинът БСП и ДПС да отидат опозиция.
Оставаме отворени за консултации за изработване на общи позиции с ГЕРБ в парламента, за сътрудничество и за нашето съгласие по определени политики", заяви Иван Костов.

Той подчерта готовността на Синята коалиция да работи на базата на двустранни действия и поясни, че в програмите на други партии, на които ГЕРБ също предлага меморандума, има несъвместими позиция спрямо програмата на Синята коалиция.

По отношение на участието на експерти от Синята коалиция в правителството на ГЕРБ и спрягането на Евдокия Манева, Костов каза, че не е уведомен и че това е личен въпрос. Евдокия Манева не е искала съгласие, посочи лидерът на ДСБ и добави: „Ние не се чувстваме представлявани."