Реализираното в периода 2000 г. - 2005 г. закъснение по ИСПА вече е преодоляно.

Категорично и отговорно заявявам, че всички проекти ще бъдат завършени в срок и ще усвоим и последното евро.

Това обеща министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров докато правеше първа копка на строежа н апречиствателна станция в Шумен.

До края на годината ще бъдат подписани договори за усвояване на всички одобрени за България средства за околна среда по програма ИСПА в размер на 507 млн. евро. 

В момента има договорирани 300 млн. евро, като разплащанията са на стойност над 50 % от тях, обясни Джевдет Чакъров.

Той подчерта още, че са били спасени редица проекти, сред които и пречиствателните станции в Шумен и Попово, чийто символични първи копки бяха направени днес.

Министърът съобщиоще, че по програма ИСПА има и спестени средства и те също се реализират успешно. Със спестени средства по ИСПА ще бъдат реализирани проекти по депа в Русе, Силистра, Севлиево, Монтана, Созопол и Перник и Русе.
Ще бъдат подобрени и ВиК секторите на три града в България.

Няма да коментирам изпълнението на ИСПА в други министерства, но от гледна точка на някои публикации напоследък в медиите, ще си позволя да пожелая на всички други, които управляват средства от предприсъединителните фондове да имат "нашите" проблеми, коментира министър Чакъров.

Гарантирам, че ще има успешна реализация и на Оперативна програма "Околна среда", допълни той и съобщи, че е приключила оценката на подадените проекти за техническа помощ в сектор "Води", а до дни ще приключи и оценката на проектите за строителство в същия сектор и ще започне подписването на договорите за изпълнение на проектите.