Румен Спецов е липсващият герой във всичко, явно не го пускат да говори, за да даде данните. Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков във връзка с казуса с "Лукойл".

По негови думи на шефа на НАП трябва да бъдат зададени два въпроса - колко дължи "Лукойл" на хазната и колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите.

Според Дянков е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания, било то и голяма.

"Ще има данъци, няма да има данъци. Тази компания продължава да има някаква преференция и не си дава данъците. Сумата, която "Лукойл Нефтохим" дължи на държавата от корпоративен данък, е 2 150 000 000 лева. Пак се губи 1 милиард лева дори от обещанията, които са 500 млн. и 1 млрд. Уж са се разбрали и са се пазарили пак с компанията, а над половин милиард липсва", изрази недоумение той. Това бил следващият въпрос към правителството.

Дянков посочи, че от началото на годината "Лукойл Нефтохим" е дала на хазната едва около 40 млн. лв.

Какво ново се предлага за руския петрол, пита Асен Василев

Какво ново се предлага за руския петрол, пита Асен Василев

Има интерес от страна на различни международни организации за закупуването на рефинерията

Според него в бюджета на държавата няма да влязат тези пари - нито 500-те милиона, нито т.нар. милиард. Той запита и къде е другият половин милиард.

Трябва да се вземе тази дерогация сега и да не се пазари така българското правителство, категоричен бе бившият финансов министър.

Той допусна, че хора от правителството имат личен интерес.

"Защото такава голяма сума от данъци и то в година, когато не се събират достатъчно и има дупка в бюджета, не се събират данъците от "Лукойл", отбеляза той и напочни, че по закон до юни всички корпоративни данъци трябва да бъдат събрани.

Да се отмени дерогацията за "Лукойл" до 7 дни е невъзможно, отсече Денков

Да се отмени дерогацията за "Лукойл" до 7 дни е невъзможно, отсече Денков

Реалистично било да се събират свръхпечалбите на рафинерията от разликата в цените на двата вида нефт

Дянков смята, че т.нар. "сглобка" е полезна от политическа гледна точка, защото в противен случай големите теми на държавата няма да вървят.

По негови думи в публичните финанси това правителство не се справя, и то по елементарни начини, като се опитва да заблуждава публиката

Той самият обаче бил привърженик да има такова управление, за да вървят големите теми на държавата - например за промяна в Конституцията.

Според Дянков две трети от министрите не си вършат работата, включително и финансовият министър Асен Василев. Време било за нов тип управление на публичните финанси.