Симеон Сакскобургготски кани младите хора от цялата страна да участват в конкурс за статия „България през 2037". Точно тогава ще се навършат 30 години от приемането ни в ЕС, припомня той в сайта си www.kingsimeon.bg.

На 1 януари 2007 г. България стана член на Европейския съюз - това беше сбъднатата мечта на поколения българи и за нейното осъществяване работиха няколко правителства.

Влизането на България в ЕС показа, че обединената национална енергия има невероятна сила за развитието на страната, пише Симеон Сакскобургготски и допълва - сега трябва да се замислим какво искаме занапред, каква държава можем да изградим, стъпвайки върху общите европейски ценности и как да го направим. Отново заедно.

Той изтъква още, че именно сега е  моментът кандидат-президентите да предложат на избирателя своите конкретни виждания - накъде да върви България, какво искаме да постигнем като нация в следващите години, каква е нашата нова мисия. Европа направи своя общ план за 2020. Нека дръзнем да отидем още по-напред, категоричен е бившият премиер.

Припомняйки, че подписвайки договора в Люксембург за присъединяването ни към европейската общност през 2005 г., го е посветил на младите хора, Сакскобургготски подчертава, че именно те са потенциалът, бъдещето и успехът на всяка нация.

Обръщам се към младите хора на Родината - и от вас зависи каква ще бъде България през 2037г. Бих искал да споделите своите мечти за бъдеща България, как ще се развива тогава страната, каква ще е икономиката ни, каква ще е природата, как ще изглежда българското училище, а защо не - какъв е бъдещият гражданин на Родината. Вашите статии ще помогнат за това не само на политиците, но и на обществото ни като цяло, убеден е още той.

В конкурса могат да участват всички желаещи, които искат да изразят мнението си по темата.

Текстовете трябва да са в обем до три страници. Срокът за подаването им на и-мейла на сайта на българското царско семейство www.kingsimeon.bg, е 30 ноември 2011 г. Адресът е pressoffice@kingsimeon.bg. Всяко подадено писмо трябва да съдържа текста за конкурса, името на автора, телефон  за контакт и кратка бележка за професия, възраст и местожителство.

Жури в състав Тома Томов - журналист, председател на журито, Веселина Седларска - журналист, Жанина Драгостинова -журналист и преводач, Светла Петрова - журналист, Бойко Ламбовски - поет и журналист, Калин Терзийски - писател, Пейо Колев - художник, създател на сайта на история и култура „Изгубената България", ще разгледа постъпилите статии и ще отличи най-добрите, които ще бъдат публикувани на сайта. Победителите ще бъдат наградени в навечерието на Коледа на специална церемония лично от Симеон Сакскобургготски.

Най-добрите статии ще бъдат издадени в книжка, която ще бъде подарена на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий" и на други национални институции.