Очаквам сериозна парламентарна подкрепа за отмяната на забраната за тютюнопушене в заведенията. Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Валери Симеонов заяви, че внесеният законопроект отговаря на очакванията на обществото.

По думите му промяната би въвела хармония и справедливост при спазването и прилагането на закона, а не лицемерие и двуличие, както е сега.

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за връщането на стария режим, при който в обособени за целта помещения, пушенето е разрешено. Вчера премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят инициативата на Симеонов.

На въпрос от кои парламентарни групи очаква подкрепа, вицепремиерът Валери Симеонов заяви: "Очаквам от хора, които са със съвест, да гласуват в подкрепа на този законопроект, тъй като той е полезен не само за туристическия бранш, той е полезен и за непушачи като мен."

Очаква се още тази седмица партията, чиито лидер е Валери Симеонов, НФСБ, след обсъждане в групата на Обединените патриоти да предложи законопроектите за обсъждане в пленарна зала. Законопроектът за промени в Закона за здравето, с които старият режим на тютюнопушене да бъде върнат, е изготвен от НФСБ.

анкета

Да се върне ли пушенето в заведенията?

Виж резултати

Да, без ограничения 10.1%

Категорично против 47.8%

Само в отделени за целта зали 18.9%

Да се разделят заведенията на две групи 7.6%

Напротив, да се забрани и на улицата 15.6%