КНСБ плашат с още стачки след националния протест, насрочен за 30 ноември. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на съботна пресконференция.

Митингът на 30-ти ноември ще бъде още по-мощен и обхватен. Ще предложим свикването във вторник на съвместен съвет с КТ „Подкрепа" за обмисляне на допълнителни протестни действия", обяви Димитров.

Лидерът на синдикалната организация обяви, че протестните действия са подтикнати от предложението за повишаване на пенсионната възраст с една година от януари 2012 г. и от проблемите в БДЖ.

Синдикатите ще изпратят писмено предложенията си за алтернативни варианти за повишаване на приходите в държавния бюджет до премиера Бойко Борисов, новоизбрания президент Росен Плевнелиев, държавния глава Георги
Първанов и парламентарните групи на политическите партии.

Някои от мерките вече са обсъдени по време на среща с премиера Бойко Борисов, който се е съгласил и е изразил подкрепата си за тях.

Сред мерките, които КНСБ предлагат са криминализиране на укриването и неплащането на осигурителните вноски. По думите на лидера на синдикатите, около 30 млрд. лв. е сивата икономика в България и там има заровен голям ресурс, към който държавата трябва да се ориентира.

Втората мярка, която е нова е за разширяване на законовите пълномощия на НАП с възможности за допълнителни правомощия на ревизорите, създаване на дознатeли по аналогия на Агенция „Митници".

Пламен Димитров обясни, че те трябва да могат по-ефективно да разследват данъчните и осигурителните престъпления, което също може да вкара допълнителен финансов ресурс.

КНСБ предлагат и ограничаване на кешовите обороти и нормативно задължение на всички търговски обекти да се снабдят с апарати за безкасово плащане.

Последната мярка е спешно възстановяване на електронната връзка между НАП, НОИ и ТЕЛК с оглед минимизиране на инвалидните пенсии и преминаване на ТЕЛК към НОИ. Те настояват всички работни заплати да бъдат изплащани по банков път.

Тези мерки имат пряк ефект върху приходната или разходната част", коментира лидерът на КНСБ и допълни, че те са алтернативен вариант.

Крайно сме изненадани от невъзможността да бъдат спазен добрият тон, добрият нрав и да бъде запазен диалогът", коментира още Димитров и допълни, че сега синдикатите виждат продължаваща арогантност, която нарекоха „дългата ръка на министъра на финансите"
и желанието му да заобиколи тристранния съвет и да внесе в НС въпреки всичко съответните поправки.

От КНСБ са категорични, че няма да се върнат в разговорите в тристранния съвет, докато този законопроект не бъде оттеглен от парламента. Те са категорични и че няма да участват и в заседания на областни съвети за тристранно сътрудничество, тъй като те
нямат необходимата компетенция да обсъждат пенсионната реформа.

Ако все пак предложението за увеличаване на пенсионната възраст мине в НС и бъде
прието, синдикатите ще направят искане до президента за налагане на вето и
връщане на закона в НС.

Има начин пенсионната реформа да бъде продължена. Това не е пенсионна реформа, а закърпване на бюджет", категоричен е Пламен Димитров.

От синдикалната организация са започнали допитване по места за готовност за участие в национална демонстрация и браншови ефективни стачки. До 5 декември вече ще има сигурна информация за това какви синдикални и граждански действия ще предприемат от
КНСБ.

Няма да участваме и в експертни групи. Няма смисъл да обсъждаме и предлагаме нещо, щом в парламента ни чака един зареден пистолет, обърнат към нас", категорично отсече лидерът.

Стачката на железничарите е законна и продължава с пълна сила, обяви от своя страна Петър Бунев. Той посочи, че днес в стачните действия са се включили още гари в различни населени места. Бунев препоръча на гражданите да не използват услугите на БДЖ.

По думите му, вече има готовност стачните действия да преминат в гладна стачка.

„Не са добри мерките за повишаване на приходите. БДЖ трябва да се насочи именно към това. Основна работа на БДЖ е превоз на пътници, а не продажба на скрап", коментира Бунев и допълни, че в България има достатъчно депа и специалисти и ремонтите могат да бъдат извършвани в самото БДЖ, което ще спести голяма част от разходите.

„БДЖ е жизнено и има възможност да се развива, но трябва да има далновидна политика и добро мениджърско управление", коментира още той.

От КНСБ обмислят да съдят БДЖ и НКЖИ заради локаута.

Той е незаконен. Искаме това да влезе в съда. Апелираме към шефа на Главната инспекция по труда да ускори работата, за да се ползваме от тази правна възможност. Това е реална възможност, която имаме намерение да реализираме", обяви още Пламен Димитров.