Управляващата партия поряза две инициативи на Синята коалиция за субсидиите на партиите.

Вчера сините обявиха, че ще инициират създаването на Временна анкетна комисия, която да извърши проверка на отпускането, получаването и разходването на бюджетната субсидия от партиите, към които независимите депутати са декларирали принадлежност.

Другата инициатива на сините, която "не спечели" управляващото мнозинство е предложение НС да излезе с писмо до Сметната палата, която да извърши одит по същата тема.

Иван Иванов от ДСБ обясни на брифинг в парламента, че от Синята коалиция първо разговаряли с ГЕРБ, дали ще застанат зад техните идеи, но Красимир Велчев отрязал сините депутати.

Иван Иванов коментира и днешното изказване на финансовия министър Дянков за субсидиите на партиите. Той не е съгласен, че под претекста за лични данни не може да се оповести информацията кой депутат към коя политическа сила е декларирал принадлежност, както по-рано обясни финансист номер едно.

Сините подготвят и законодателна инициатива, която да отмени възможността независим депутат да заяви принадлежност към друга парламентарна група.

СДС и ДСБ са решили да предложат инициативите си на всички партии в парламента и се надяват до края на деня да съберат нужните 48 подписа, за да реализират идеите си.
Междувременно стана ясно, че ПГ на ГЕРБ не е излизала с официално решение дали да подкрепи инициативите на сините. Това уточни Валентин Николов в кулоарите на парламента по повод брифинга на Синята коалиция.

Той поясни, че управляващата партия очаква от сините да им представят мотивите за исканията си, след което мнозинството ще ги обсъди на свое заседание.

Николов подчерта, че тройната коалиция е решила парите да следват депутата, а не сегашното управление. В момента ГЕРБ е обвинявана, че е провокирала напускането на депутати от други парламентарни групи, изтъкна Валентин Николов и допълни, че ГЕРБ няма отношение към напускането на депутати.
Според Николов инициативите на сините не са най-належащият проблем, с който да се занимава парламентът.