Градските организации на ГЕРБ, СДС и ДСБ пописаха споразумение за предизборно сътрудничество за частичните местни избори за кмет на Столичната община на 15 ноември.

Документът беше подписан от представителя на ГЕРБ Малина Едрева, на СДС Борислав Бориславов и Атанас Атанасовот ДСБ, съобщи БНР.

Припомняне, трите партии, които са членове на Европейската народна партия се договориха за подкрепа за Фандъкова още преди дни.

В споразумението се декларира воля за продължаване на дясно-центристкото управление в София.

Председателят на столичната организация на СДС Борислав Бориславов заяви, че основният мотив за подкрепата е недопускането на появата на няколко кандидати в дясното пространство, заради риска от по-голям шанс за Георги Кадиев. Бориславов го определи като "усмихнатото лице на Румен Овчаров".

Това е доброто решение за софиянци, посочи от своя страна Атанас Атанасов от ДСБ.

Мисля си, че Георги Кадиев ще спре да мечтае до 15 ноември, каза още той.

Основният ни мотив за подкрепа е да не се даде никакъв шанс за комунистите, които имаха съкрушителна загуба на 5 юли, добави той.

Подписването на документа е важна стъпка за нас, след като получихме и висока оценка при посещението ни в Брюксел, посочи след подписването Малина Едрева.

Като особено важна тя оцени получената подкрепа за кандидатурата на Йорданка Фандъкова и от Комитета на регионите в Брюксел.

Приемаме подкрепата, но заявявам, че ГЕРБ е обществено отговорна партия и тя носи отговорността за това, което прави - отговорността е в единствено, а не в множествено число, посочи Едрева.

Дългосрочната политика обаче е тази на широката обществена подкрепа, допълни тя.

За нас е важно управлението на града е с участието на максимално много хора, които имат желание да променят живота си, каза още тя.

В отговор на въпрос Едрева заяви, че не са водени преговори за заместник-кметски постове.