Синята коалиция постави пет условия на правителството, за да подкрепи вота на доверие, поискан от премиера Бойко Борисов за цялостната политика на правителството.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров обясни кои са исканията на сините, съобщи БНР.

Кабинетът внесе в деловодството на парламента искането за вот на доверие.
Още...

Белене и даване приоритет на „Набуко", а не на Южен поток. Въвеждането на фискален борд и освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата, както и продължаване на реформите, са сред другите искания на сините.

Мартин Димитров бе категоричен, че те очакват отговор от премиера чрез медиите още днес, в противен случай няма да подкрепят правителството. Той допълни, че на цял свят ще стане ясно, че "Атака" е политическа сила, която крепи кабинета Борисов".

Борисов в стенограма от заседанието на кабината:
Няма да се дам на една шайка разбойници
Още...

Припомняме, по-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов изказа подобна позиция. Той заяви, че най-вероятно сините ще подкрепят вота на доверие, но само ако ГЕРБ изпълни техните условия.

Цветанов: Не работим под диктат.
Още...

Междувременно Христо Бисеров заяви, че ДПС ще гласува против правителството и ще поиска гласуването да бъде тайно.

В парламента, по-рано днес обаче, повечето министри в кабинета коментираха, че са спокойни за искания вот на доверие.

По-късно през деня и премиерът Борисов, и вицепремиерът Цветанов коментираха условията на сините.  Дали ще спрат компроматите или не, това просто не ме интересува, заяви министър-председателят.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък беше категоричен, че правителството не работи под диктата на определени политически партии.