Депутатите от Синята коалиция напуснаха пленарната зала в знак на несъгласие с политиката на ГЕРБ и нежелание да бъдат съпричастни към действията на БСП и ДПС. Непосредствено преди това лидерът на СДС Мартин Димитров в декларация от парламентарната трибуна обяви, че Синята коалиция няма да участва в "пошлата постановка на БСП и ДПС".

По думите му мотивите за вота на недоверие са политическо лицемерие. „Това е червен кърпеж от критиките на Синята коалиция," добави Димитров и изтъкна, че ГЕРБ са докарали нещата дотам, че левите да искат вот на недоверие с десни аргументи.

Димитров разкритикува управляващите, като подчерта, че не са имали смелостта да извършат реформи.

Той посочи затрудненото състояние на малките и средни предприемачи, притиснати от монополите. „Вместо да им помогне с насърчителна данъчна политика, правителството се сдружи с монополите," изтъкна Димитров.

Той упрекна управляващите и за това, че в съставите на регулаторни органи действат кадри от предишното правителство и че няма възмездие за нищо - нито за спрените европейски пари, нито за откраднатото от Агенция „Пътна инфраструктура."

Контрабандата на цигари е достигнала заплашителни размери и започва да застрашава държавната сигурност, посочи Димитров и подчерта, че отговорността е изцяло върху правителството, МВР и Цветан Цветанов.