Миграционната криза е въпрос на сигурността не само за страните от региона, но и за Европа.

Около това мнение се обединиха държавните глави на България и на Ливан Румен Радев и Мишел Аун по време на съвместната си пресконференция в Бейрут, където българският президент е на официално посещение заедно с бизнесделегация.

Европа трябва да се ангажира по-активно с проблемите не само на страните, от които идват мигранти, но и на транзитните държави, подчерта Радев. По думите му сирийските бежанци трябва да се върнат по домовете си, но трябва да се гарантира стабилна среда за този процес.

"България ще продължи да бъде част от усилията в ЕС за оказване на съответната финансова помощ и подкрепа на Ливан и разбира какво предизвикателство за социалните системи в страната са огромният брой мигранти", заяви Румен Радев.

Финансовата подкрепа е много важна, но тя не е достатъчна, смята той. "ЕС трябва да се ангажира повече с гарантиране на сигурността и стабилността в региона, за да могат инвестициите в икономика, образование и здравеопазване да са максимално ефективни", заяви Румен Радев.

България и Ливан имат добро сътрудничество в сферата на сигурността и ще продължат обмена на информация и партньорството в борбата с тероризма, радикализма, нелегалната миграция, подчерта Румен Радев.

Стокообменът между двете държави е 175 млн. долара през 2018 година и има потенциал за растеж, категоричен бе българският държавен глава.

Продължаваме да работим за по-голяма транспортна свързаност, защото нашите отношения имат бъдеще, когато младите ни хора и бизнес среди могат да общуват по-често и по-свободно, заяви българският държавен глава.

Румен Радев и Мишел Аун акцентираха върху необходимостта от откриване на директна въздушна авиолиния между България и Ливан, като най-ефективна мярка за насърчаване на туризма, икономическия и културен обмен.

Хиляди сирийски мигранти се завръщат от Ливан

Хиляди сирийски мигранти се завръщат от Ливан

Бежанците са преминали медицински прегледи и се очаква да бъдат прехвърлени в градовете им

Румен Радев и Мишел Аун изтъкнаха приятелските отношения между двете страни и историческите връзки като добра основа за задълбочаване на двустранното партньорство в икономиката, науката и образованието. За България Ливан е врата към Близкия Изток - регион, където прякото присъствие невинаги е възможно, а България може да е мост за Ливанската република към европейските пазари, заяви Румен Радев.

Румен Радев открои доказания опит на български фирми в арабската република в сферата на строителството, хидро-техническите съоръжения, енергетиката.

По време на официалната визита бе организират и Ливано-български бизнес форум. Наша задача е да постигнем както по-висок ръст в двустранната търговия, така и да разширим областите на икономически обмен. Това заяви президентът Румен Радев по време на Ливанско-българския бизнес форум, който се провежда в рамките на официалната визита на българския държавен глава в Ливанската република.

В Бейрут Радев призова да се мисли за надграждане на двустранните отношения чрез създаването на съвместни компании и износ на трети пазари, информираха от администрацията на българския държавен глава.

Във водената от българския държавен глава делегация в Ливан са включени представители на 30 български компании в сферата на информационните технологии, иновациите, отбранителната индустрия, енергетиката и производството на храни.

Радев припомни традициите в двустранните търговски отношения, които са били съхранени дори и в периода на политическата и военна криза в Ливан. Днес Ливан е фактор на стабилност в региона и България има желание да разшири икономическото и инвестиционното си присъствие в страната, като врата към Близкия Изток.

Сред перспективните сфери за съвместно икономическо развитие бяха посочени бързото развитие на секторите на информационните технологии, енергетиката и производството на храни.

Визитата започна с церемония по посрещане на Румен Радев и съпругата му Десислава Радева в президентския дворец. Държавните глави на България и Ливан проведоха среща "на четири очи", след което се състояха пленарните разговори между двете официални делегации.