Ситуацията с еврофондовете е сложна и критична, но не и безнадеждна. Така определи предстоящия доклад на ЕК вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на пресконференция в Брюксел.

Вицепремиерът се намира в Брюксел по повод на предстоящото излизане на доклада за страната ни.

"Имаме проблеми, но имаме и постигнати резултати, които се надяваме да бъдат отчетени. Сега трябва да спестим емоциите и да насочим усилията си за реални действия, за да можем да отчетем успех".

Плугчиева посочи, че оперативните програми, по които България очаква най-големи финансови постъпления от европейския бюджет, не са застрашени.

Вицепремиерът обаче отказа да коментира дали правителството има полезни ходове и какви ще са те при очакваното оттегляне на разрешителните на двете агенции по ФАР.

По думите й, докато не излезе официалният доклад на еврокомисията за еврофондовете - това са хипотези

Плугчиева неколкократно подчерта, че дори да се стигне до оттегляне на акредитациите по двете агенции по ФАР, това не застрашава парите по оперативните програми, защото те се управляват от други звена, работещи с отделни разрешителни.

Тя обаче се портивопостави на думите на колагата си Асен Гагаузов, който заяви, че в неговото ведомство корупция няма.

Вицепремиерът информира още, че при днешните й срещи в Дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия са й казали, че резултатите от усилия й ще могат да се видят след една година.

Отговорът на Плугчиева е бил, че нито тя, нито България разполагат с толкова време по отношение на проблема с европейските фондове.