Часове след обявяването на новата коалиция на председателя на Воля Веселин Марешки за европейските избори тя беше разтърсена от скандали.

Лидерът на Народна партия "Свобода и достойство" Орхан Исмаилов беше бламиран от своите съпартийци.

В разпространена до медиите декларация от НПСД определиха участието на Орхан Исмаилов в коалицията на Марешки - "Воля - българските родолюбци" като солова акция.

С „Воля – българските родолюбци“ Марешки тръгва за двама евродепутати

С „Воля – българските родолюбци“ Марешки тръгва за двама евродепутати

„Воля“ направи коалиция

От разпространена декларация на партията става ясно Орхан Исмаилов не е съгласувал действията си и не е получил санкция нито от Изпълнителния политически съвет, нито от Националния координационен съвет на партията.

Цялото ръководство на партията сваля доверието си от Исмаилов и иска незабавната му оставка, се настоява в документа. От партията посочват, че ако той не подаде оставка, то Орхан Исмаилов ще бъде изключен.

НПСД беше създадена от политическия затворник от годините на комунизма Касим Дал като морален опонент на ДПС, превърнала се през последните години в параван на задкулисието, олигархията и мафията в страната. В предишното правителство на Бойко Борисов Орхан Исмаилов бе зам. министър на отбраната и се представяше се като натовец, днес обаче се демаскира, прегръщайки се с политически субекти, които искат разпадането на НАТО и са против самолетите Ф-16.

Ето и пълния текст на декларацията на НПСД:

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА НПСД

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, долуподписаните членове на ПП "Народна партия свобода и достойнство" (НПСД), в качеството си на учредители, членове на Изпълнителния политически съвет (ИПС), Националния координационен съвет (НКС), Контролния съвет (КС), областни координатори и др., които на Първия редовен конгрес на ПП НПСД не се поколебахме да дадем гласа си и избрахме за председател на партията Орхан Исмаилов, заявяваме следното:

След парламентарните избори през 2017 г. Орхан Исмаилов се оттегли в пълна изолация и това доведе до тежки вреди както за обществения имидж на партията, така и за нейните структури на всички нива.

Днешното участие на Исмаилов като председател на НПСД в пресконференцията за обявяване на коалиция "Воля - българските родолюбци", не е санкционирано нито от Изпълнителния политически съвет, нито от Националния координационен съвет на партията. В Устава на НПСД има ясно разписана организационна структура и субординация между различните ръководни органи, а именно:

  1. Национален конгрес
  2. Национален координационен съвет
  3. Изпълнителен политически съвет
  4. Председател
  5. Контролен съвет

Според чл. 18, ал. 1, т. 1 от този устав "Изпълнителният политически съвет осъществява политическо ръководство на НПСД на основата на решенията на Националния конгрес и Националния координационен съвет". Нещо повече, според чл. 21, ал. 1, т. 2, "Председателят на НПСД прилага и координира решенията на Изпълнителния политически съвет и Националния координационен съвет."

В конкретния случай председателят Орхан Исмаилов е игнорирал нарочното решение на НКС "да не се встъпва в коалиционни отношения с ПП "ВОЛЯ" до изрично ново решение на НКС, както и обстоятелството, че мнозинството от членовете на Изпълнителния политически съвет са категорично против подобна коалиция.

НПСД е партия с висока коалиционна култура, нещо което в годините доказахме, работейки с различни партньори от център-дясното политическо пространство. Имаме ясно изработен модел за вземане на решения, който винаги досега сме следвали и ще продължаваме да следваме. За нас принципите са над тънките политически сметки и частни интереси. Именно тези принципи и това, че в случая става дума за избори за Европейски парламент, не ни позволяват сключването на коалиционно споразумение с неясни параметри с ПП "Воля" - част от Консервативния блок на Марин льо Пен, който е крайно националистически настроен срещу всички малцинствени групи и е известен със своята остра ксенофобска реторика и евроскептицизъм, нито с крайнолевия Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с лидер Спас Панчев или с позиционираната в център-ляво ПП "Обединена социалдемокрация".

Заради неоторизираните от ИПС и НКС на НПСД действия на председателя Орхан Исмаилов ние, долуподписаните, сваляме политическото си доверие от него и настояваме за незабавната му оставка!

В случай че искането ни не бъде изпълнено, заявяваме желанието си Изпълнителния политически съвет да се възползва от чл. 18, ал. 7 от Устава на НПСД и да прекрати партийното членство на Орхан Исмаилов.

ПОДПИСАЛИ:

Касим Дал - Заместник-председател / Председател на инициативния комитет за учредяване на НПСД

Кемал Тинев - Заместник-председател

Георги Михайлов - Заместник-председател

Билгин Якубов - Главен-секретар

Орхан Кошуджу - Член на ИПС / Областен координатор за Силистра

Д-р Акиф Шабан - Член на ИПС

Сузан Зечири - Член на ИПС / Областен координатор за Плевен

Рейхан Вели - Член на ИПС / Областен координатор за Разград

Али Хатип - Член на ИПС

Омур Караханов - Член на Контролния съвет / Член на НКС

Ердинч Имамоглу - Представител на НПСД за Истанбул

Ибрахим Делиорманлъ - Представител на НПСД в Анкара

Мустафа Мехмед - Областен координатор за Бургас / Член на НКС

Севгин Осман - Областен координатор за Велико Търново / Член на НКС

Розалин Станев - Областен координатор за Видин / Член на НКС

Ярослав Руменов - Областен координатор за Добрич / Член на НКС

Ферахидин Байрактаров - Областен координатор за Ловеч / Член на НКС

Олег Петров - Областен координатор за Монтана / Член на НКС

Анна Станкова - Областен координатор за Пазарджик / Член на НКС

Ердуан Мехмед - Областен координатор за Пловдив-облст / Член на НКС

Вели Караахмед - Областен координатор за Смолян / Член на НКС

Юмер Мерт - Областен координатор за Хасково / Член на НКС