Великобритания изпраща следователи в Източна Европа за подпомагане на борбата срещу престъпността на фона на страховете, че престъпните групи от България и Румъния са готови да се възползват от предстоящото еврочленство на страните им, пише британският Times.

Според изданието през следващите няколко седмици в София ще пристигне екип от петима експерти на Скотланд ярд, а целта на посещението е да окажат съдействие на нашите експерти, както и да се подобри взаимодействието.

Екипът е част от съгласувана програма между Лондон и страните от Европейския съюз за модернизиране на съдебните системи на България  и Румъния преди тяхното присъединяване към съюза на първи януари 2007 година.

В Европа се опасяват от една страна, че присъединяването на страните ще отвори границите на ЕС за организираната престъпност там, а от друга - че корумпирани полицаи от България например ще получат достъп до секретна информация, от която могат да се възползват и някои престъпни елементи.

Според Times няколко полицейски офицери са били на обучение във Великобритания, а български прокурори получават подкрепа за подобряване на своята работа.

Изданието цитира високопоставен германски експерт по организираната престъпност, който споделя опасенията си, че може да отнеме години за създаване на ново поколение от честни полицейски служители в България.

Според Клаус Янсен, който е и председател на германския съюз на криминалните следователи, проблемът се корени в развитието на България след края на Студената война, а именно, че някои експерти продължават да работят редом с държавните власти, докато други се оттеглят и участват в обособяването на процъфтяващия подземен свят.

Освен че наблюдава зараждащата се престъпност в рамките на имигрантските общности в Лондон, Скотланд ярд ще следи и за потока на пристигащи от новите страни членки, допълва вестникът.

От службата изтъкват рисковете, свързани предимно с трафика на хора, измамите, кражбите от банкомати и проституцията.

В момента на Острова има малки общности от българи и румънци, сочат данните от проучване, проведено неотдавна, а специалисти опровергаха страховете за наплив от нови мигранти.

По данни на Скотланд ядр обаче в някои части на Лондон действат румънски престъпни групи, които се занимават с финансови измами.

Доклади на Europol също свързват румънски групи с проституция, трафик на наркотици и измами.

Според Браян Дейвис, бивш детектив, работил като съветник за българската и румънската полиция, Румъния е направила големи постъпки за подобряване работата на полицията, но България е изостанала в това отношение.