Министърът на вътрешните работи на Австрия Лизе Прокоп изрази надежда, че посещението на Франко Фратини идната седмица в България ще бъде последвано от положителен доклад на Европейската комисия за страната ни през есента.

Прокоп изрази това мнение на среща с българския вътрешен министър Румен Петков.

Припомняме, той е на посещение в Австрия, където участва в срещата на т. нар. Залцбургска група, в която членуват министрите на вътрешните работи на Австрия, България, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Унгария и Чехия.

Австрийският вътрешен министър оцени високо сътрудничеството между София и Виена в последната една година, а като пример за превъзходното взаимодействие тя посочи операцията по залавянето на българските деца, извършващи джебчийски кражби.

Петков поясни, че три екипа от български полицаи и един от "Гранична полиция" е бил в Австрия, вследствие на което са постигнати високи резултати.
От началото на годината България е затегнала и граничния контрол по отношение на излизащите, така сериозно е намален броят на излизащи от страната ни джебчии и нелегални емигранти.

Българският вътрешен министър информира австрийския си колега, че страната ни редовно се отчита пред ЕС за изпълнението на плана за действие на правителството.
Той не пропусна редовните срещи с европосланиците в София, на които министър Петков споделя свършеното в борбата с корупцията и прането на пари.

"Стремежът ни е България да бъде необходимия партньор в ЕС, защото членството ни не е самоцел", заяви българският вътрешен министър. В края на разговорите той отправи и сърдечна покана към австрийския си колега за посещение в страната ни.

От своя страна Лизе Прокоп увери, че Австрия подкрепя България по пътя й към ЕС и ще уведоми за това останалите страни  членки.

Късно снощи Румен Петков разговаря и със словенския си колега Драгутин Мате. Пред него той декларира, че кабинетът редовно изпълнява точките от плана за действие.
Мате заяви, че застава зад безусловното членство на България в ЕС и съобщи, че ще гостува в страната ни на 21 ноември, съобщи пресцентърът на МВР.