Законът за защита на конкуренцията, по-известен като Закона за търговските вериги, върна народните представители към спомените за въпроса „Кой", към обвинения за стари грешки и най-съществено към отношението на търговските вериги у нас към българските производители.

Социалистката Корнелия Нинова обърна внимание на това колко печелят чуждестранните търговски вериги в страната ни, какви обороти имат и в същото време колко са им дълговете към родните производители.

„Само една фирма дължи над 20 млн. лева на българските производители", обяви от парламентарната трибуна червената депутатка. Тя обърна внимание на това, че законодателството задължава търговските компании всяка година да правят публични финансовото си отчети.

„Тези фирми обаче не само не декларират оборотите си, но и не плащат на българските фирми с години", отсече Нинова. За да докаже думите си тя представи данни, според които годишният оборот на „Кауфланд" например е в размер на 1,4 млрд. лева, „Метро" може да се похвали с над 700 млн. лева, а „Карфур" с 2 млрд. лева.

„В същото време не плащат на българските производители, нямат годишни финансови отчети", се възмути още народният представител от „БСП Лява България".

„За" правата на българските производители се обяви и социалистът Румен Гечев.

„Аз не виждам български депутат, който ще си сложи пръста и ще гласува против основната структура на българската икономика - българските производители. „Да" на българските производители, „Да" на баланса, „Не" на грабежа от страна на търговските вериги", отсече депутатът.

Народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров пък избра дебата за Закона за търговските вериги за момент, в който отново ще повдигне темата за конституционните изменения.

Можем да постигнем консенсус и за промените в Конституцията, както сега за търговските вериги", си представи реформаторът.

Това видимо ядоса лидера на „БСП Лява България" Михаил Миков. „Какъв е този пазарлък тука за нещо, за което българските производители говорят от години", попита социалист номер 1 и призова: „Давайте да приемаме закона и да се върви нататък малко по-скромно".

Миков обаче се върна назад във времето и поиска да разбере: „Кой в предишното събрание спираше законопроекта. Кой върна в последните дни законопроекта, за да не види бял свят и милиардите на търговските вериги да станат необлагаеми - президентът".

Припомняме, през 2014 Плевнелиев наложи вето върху закона, а предишният парламент нямаше време да го прегласува.

„Чакам повече от година г-н Миков да зададе въпроса „Кой" и най-накрая го дочаках. По-рано трябваше да го направите г-н Миков тогава, когато се обсъждаше изборът на председател на ДАНС", побърза да отговори и Мартин Димитров.

Освен въпроса „Кой", има и въпрос „Колко". В този случай едни 7-8 млрд. лева стоят необлагаеми", му върна и Миков.

Въпреки прехвърлянето от тема в тема по време на дебатите за промените в Закона за защита на конкуренцията, народните избраници приеха поправките окончателно на второ четене.