Часове преди последния тур на гласуването за нов генерален директор на ЮНЕСКО в централата на организацията в Париж се появиха слухове за предлагани подкупи, предаде Асошиейтед прес.

Българският посланик Ирина Бокова и египетският министър на културата Фарук Хосни останаха единствените кандидати за поста.

Същевременно ЮНЕСКО отрече обвиненията за подкуп в последната минута преди петия кръг на гласуването.

Подозрения за измами обаче увеличиха неочакваното напрежение  в централата на агенцията в Париж.

 Делегат на ЮНЕСКО е разкрил пред Асошиейтед прес, че най-малко един човек е бил изгонен от сградата на агенцията заради опит да подкупи делегати в понеделник.

Източникът е казал, че няколко държави-членки на ЮНЕСКО се е оплакали на генералния директор.

Източникът, който е пожелал анонимност, е казал, че за изгонване е било докладвано  на високопоставени членове на администрацията на ЮНЕСКО.

Елизабет Лонгуърт, изпълнителен директор към офиса на ЮНЕСКО, е отказала да обсъди въпроса по телефона, с мотива, че е твърде заета.

Припомняме, Ирина Бокова и Фарук Хосни останаха единствените кандидати за поста генерален директор на ЮНЕСКО след като кандидатката на Еквадор Ивон Баки оттегли кандидатурата си.

За да бъде избран генерален директор на организацията, кандидатът трябва да получи гласовете на 30 от 58 участници в Съвета.