След като служебното правителство написа нов законопроект за Изборен кодекс и го оттегли, за обществено обсъждане е обявен още един закон, който цели да изчисти проблемите на служителите на НАТО, работещи у нас, съобщи "Дневник".

Документът е озаглавен "Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили".

От мотивите на проекта се разбира, че целта на промените да се решат законови и административни проблеми на военнослужещи, изпратени от други държави членки на НАТО, които работят в двата центъра на Алианса в България, както и на членовете на техните семейства. Докладът към законопроекта е подписан от министрите на отбраната и на външните работи.

С промените се уреждат битови въпроси, като признаване на табелите с регистрационни правила на колите на служителите на НАТО и техните семейства, признаване на шофьорските им книжки и правото на безплатна спешна медицинска помощ. Те ще получават и лични карти.

От министерството на отбраната обясниха, че по проекта се работи от дълго време и имат срокове, възложени от НАТО, които трябва да се спазват. Разчита се, че проектът може да бъде внесен в Народното събрание от Министерски съвет, след като преминат 15-те дни за обществено обсъждане и преди да бъде създаден новият кабинет.

Това е първото служебно правителство, което се занимава със законодателна дейност в отсъствието на парламент.