Бихме Амстердам по лалета. Това стана ясно на церемония по засаждане на лалета в столицата. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посади специално селектирани лалета, дарени от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения.

Лалетата са от специално селектирания сорт "Сердика". Цветовете им са като тези на българския трибагреник - бяло, зелено и червено. Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни.

На церемонията по засаждането присъстваха още столичният кмет Йорданка Фандъкова и посланикът на Кралство Нидерландия в София Берендина Мария Тен Тъшър. Това са специално селектирани лалета, наречени Сердика, изтъкна първият ни дипломат.

Много се надявам те да красят нашата красива столица и да бъдат радост, както за гражданите на София, така и за нейните гости, пожела тя. България от своя страна е подарила на холандското правителство и на холандския народ 110 рози дамасцена. 

Намерихме място, в което да посадим тези лалета, не ми се искаше да бъде в двора на Министерство на вътрешните работи, искам да бъде някъде в центъра на София, разкри Захариева.

С Холандия София има традиционно много близки отношения, похвали се кметът Йорданка Фандъкова. София се превърна в цветен и зелен град през последните години,отчете тя. Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще красят града ни. Над 600 000 луковици са засадени, като над 300 000 са лалетата. По улиците и градините на София има много повече лалета, отколкото в Амстердам, отчете градоначалникът.