Тревога от ситуацията в страната изразяват от Съюза на свободните демократи.

Икономическата криза навсякъде се задълбочава, а заради липсващи мерки на противодействие срещу нея нараства опасността да я последва финансова, а след това - и политическа.
За това предупреди в студиото на Нова телевизия лидерът на ССД Стефан Софиянски.

Той подчерта, че в момента, тази пролет, страната е станала свидетел на три рекорда - рекордно висок дефицит, рекордно ниско потребление и рекордно ниска инвестиционна активност.

Това е изключително тревожно, каза Софиянски и допълни, че ако не се вземат спешни мерки през есента ситуацията ще стане още по-лоша - ще започне покачването на основни продукти и българинът ще се окаже в поредната криза.

Тази криза, по думите на Софиянски, всъщност е започнала отпреди 2 годинизаради нереалните бюджети, които е формирало правителството на тройната коалиция. Има една част от дефицита, която, според ССД, е формирана от бездействието на сегашното управление.

Аз не познавам в детайли антикризисните мерки на правителството, но за тези, които чух, трябват законодателни инициативи, обясни Софиянския и подкани правителството да действа.

Опасенията на Софиянски са, че прераствайки от икономическа през финансова, кризата ще се превърне и в политическа. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали очаква предсрочни избори през есента.

Според него на практика няма лява опозиция. "В момента има една абсурдна ситуация - едни ръкопляскащи СДС и ДСБ и никаква левица!", обобщи Софиянски и отказа изобщо за коментира бившите си колеги и съмишленици от сините партии.

Експремиерът и екскметът на столицата допълни, че най-добрият вариант е правителството на ГЕРБ да успее да измъкне страната от кризата. Софиянски отрече да се противопоставя на Бойко Борисов, тъй като "все някой трябва да свърши тази работа"