Съюза на свободните демократи ще внесе вот на недоверие на правителството преди изборите за евродепутати на 20 май.

Това каза пред журналисти в Бургас кандидатът за евродепутат от листата на ПП ССД Стефан Софиянски.

Софиянски заяви, че вотът на недоверие, който ще внесе ССД е с предизборни цели.

Според него преди изборите българският избирател трябва да бъде наясно кой какви позиции има по отношение на проблема, който възникна между министър Румен Овчаров и Националното следствие и го определи като тежък конфликт в държавата.

Единият от мотивите, с които ССД внася вота на недоверие е безпрецедентна намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната власт.

"Няма да коментирам кой е прав, кой е крив, но има един безспорен факт - министър заплашва директор на Националното следствието", каза Софиянски.

Вторият мотив, който посочи Софиянски е, че правителството се оттегля от задължението си по конституция да представлява държавата.

Софиянски уточни, че събирането на подписите ще започне още в понеделник и очаква всички опозиционни парламентарни сили да се подпишат.

Софиянски нарече Овчаров страхливец, заради намерението му да не се оттегля от поста. Според него Овчаров няма чувство за политическа отговорност.

След пресконференцията с журналисти Софиянски проведе предизборна среща с представители на структурите на територията на Бургаска област и симпатизанти.

Припомняме, идеята за вот на недоверие бе на лидера на СДС Петър Стоянов, който в началото на скандала прекъсна предизборна обиколка, върна се в София и започна консултации с политическите сили в паралмента.