Вотът на недоверие към управляващата коалиция е полезен и за самата нея, защото така ще изкристализират отношенията на трите политически сили, заяви пред журналисти в Разград лидерът на ССД Стефан Софиянски.

Според него тройната коалиция не полага никакви усилия за преодоляване на проблемите във властта, предаде БТА.

"ДПС се е отдръпнало и гледа сеир, НДСВ се е уплашило и се е скрило, а БСП е на предния фронт с вътрешния си конфликт", смята Софиянски.

По думите му тройната коалиция си е разделила трите публични дружества - "Топлофикация"-София, "Булгартабак" и БТК, а НДСВ мълчи и прикрива скандала около министър Румен Овчаров.

Лидерът на ССД смята, че най-разумно за избирателите е да има вот на недоверие преди предстоящите изборите на 20 май, за да се формализира позицията на всяка една политическа сила. Той прогнозира, че при създалата се политическата ситуация в момента за пръв път има шанс вотът да мине, защото НДСВ няма избор.

"Партията на Сакскобургготски или ще подкрепи вота, или ще застане зад тази ситуация с гузната съвест за БТК", каза Софиянски. Той заяви, че министър-председателят се е отказал да представлява държавата.

"За награда Румен Овчаров получава отпуск и по стар български обичай отива на консултации в Москва", каза Софиянски. Според него скандалите във властта ще се отразят на изборите с по-ниска избирателна активност.

Намесата на еврокомисари в ситуацията Софиянски сравни с присъствието на "чужд рефер на българско първенство". "Това за мен е повърхностен подход, защото човекът, който ще бъде арбитър, трябва да познава много добре българското законодателство и проблемите на страната", смята лидерът на ССД.