Бъдещият министърът на образованието Йорданка Фандъкова, заяви пред журналисти в парламента, че ще заложат на добри експерти и на работещи хора в екипите си.

Според Фандъкова не е толкова важно и не е задължително експертите да имат политическа принадлежност, а важното е да бъдат добри професионалисти.

В Министерството на образованието и науката има много хора, които са добри професионалисти, и се надявам, че ще продължат да работят и с нашия екип, добави тя.

Първата задача е учебната година да започне спокойно и нормално и във връзка с това трябва да уточним финансирането, да освободим средства, които са спрени и които хората на места очакват да получат, каза бъдещият министър на образованието.

В отговор на въпрос Фандъкова посочи, че учителските заплати са част от училищната политика след въвеждането на делегираните бюджети.

Важно е да се каже и да се направи така, че хората да разчитат на 90 процента от средствата, които са заложени от началото на годината, и тогава, смятам, че те ще могат да започнат учебната година спокойно, добави тя.

Фандъкова посочи, че по отношение на висшето образование и науката още през първата година трябва да се осъществят някои промени, които са закъснели.