"Това, че България е член на Европейския съюз, засилва много нашия глас. Прави ни много по-авторитетни. В същото време, протестите в България дават сигнал за проблеми в съдебната система и в демокрацията у нас, а това е лош знак и намалява възможността за влияние в дебата по време на Общото събрание на ООН. Това каза пред БНР Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН.

Той е категоричен, че в условията на глобализация всички държави са зависими една от друга. ООН, при цялата си нереформираност, е необходима организация, за да помогне на човечеството да се справи с глобалните предизвикателства.

"ООН е тъжно място. Тази дипломатическа машинария, която представлява организацията, в момента работи по-трудно", каза Стефан Тафров. Думите му бяха преди началото на големия дебат на Общото събрание на ООН.

Според Тафров в дипломатическите среди има въпросителни дали американският президент Доналд Тръмп ще продължи линията си на подкопаване на многостранната дипломация, на институциите на ООН, и дали няма да обяви допълнителни съкращения от американската вноска в бюджета на организацията.

"Самото членство на една страна в ООН е официалното признание на международната общност за нейната свобода и независимост", допълни Стефан Тафров.