По време на продължилия повече от три часа обяд на премиера и членове на правителството с посланиците на страните от ЕС е дискутиран механизмът за верификация между България и ЕС, по който сме наблюдавани и през юли очакваме пореден доклад.

Разчитаме механизмът да бъде все повече механизъм за взаимодействие между страните членки и европейската комисия, както и че в доклада юли месец ще бъдат отчетени всички конкретни действия, които ще предприемем.

Това заяви премиерът Станишев и отбеляза, че България високо цени този механизъм и че позицията на страната винаги е била позитивна към прилагането му.
Станишев добави, че е акцентирал пред посланиците върху назначаването на новите министри и вицепремиера Меглена Плугчиева.

Обясних на посланиците инструментариума, с който тя ще разполага за реализация на стриктен контрол, мониторинг, комуникация с ЕС и за ново качество на работата, заяви премиерът.
Той добави, че на срещата министърът на вътрешните работи е представил основните виждания за реформи в МВР и за работата на правоохранителните органи.

Много от въпросите, дискутирани по време на обяда с посланиците, който е по повод 9 май - денят на Европа, ще бъдат предмет на заседанието на управляващите в Катарино утре и вдругиден, особено въпросите, свързани с ЕС, еврофонодовете, механизма по правосъдие и вътрешни работи, каза още Станишев.

Той заяви, че на медиите ще бъде дадена информация за обсъжданите въпроси, включително по темите здравеопазване, социална политика и други.

Меглена Плугчиева от своя страна изказа предположение, че на следващото заседание на правителството на 15 май ще бъде взето официалното решение за инструментариума, с който тя ще разполага като вицепремиер по усвояване на евфонодовете.

Плугчиева е категорична, че трябва да бъде засилен контролът по усвояване на средствата от ЕС.

По въпроса как ще подели контрола с министъра на външните работи тя каза, че това ще е предмет на обсъждане на изнесеното заседание утре и вдругиден.

Плугчиева изрази надежда за успешно коопериране и сътрудничество.