В рамките на работната си програма премиерът се срещна и с бившия държавен секретар на САЩ и председател на Националния демократичен институт Мадлин Олбрайт.

Пред българския министър-председател тя анализира предизборната ситуация в САЩ в контекста на безпрецедентната икономическата криза. Особен интерес тя прояви към задълбочения анализ на премиера на събитията в Грузия и на основните въпроси, които засягат енергийната политика на страната ни и на ЕС в региона.

Сергей Станишев запозна в подробности Мадлин Олбрайт с българската инициатива през пролетта на следващата година в София да бъде проведена енергийна конференция на най-високо правителствено и държавно равнище.
Мадлин Олбрайт даде висока оценка на идеята. По думите й, формулата за провеждането на форума е правилната и добрата, тъй като тя е глобална и има сериозни предпоставки за успех.

Според бившия държавен секретар на САЩ България е най-подходящата страна от ЕС, която с историческия си път и традиционните взаимоотношения с Русия, може да изпълнява значима роля в конструктивния диалог с Руската федерация.
Тя изтъкна новата роля и отговорностите на страната ни като генератор на стабилност на Балканите и подчерта, че както ЕС, така и САЩ следва да виждат в лицето на нашата страна привилегирован партньор по проблемите на сигурността, енергийната политика и редица други актуални въпроси.

В рамките на срещата премиерът Сергей Станишев представи българските позиции относно значимостта на двата големи европейски енергийни проекти - „Южен поток" и „Набуко". Мадлин Олбрайт изрази изключително задоволство от прагматичната позиция на България по въпросите на енергийната сигурност на Европейския съюз и Европа. В заключение тя сподели с българския премиер, че пази изключително добри впечатления от нашата страна още от началото на 90-те години, когато за първи път е посетила България и получи покана от министър-председателя отново да посети страната ни.

По-късно премиерът Сергей Станишев се срещна и с администратора на програмата на ООН за развитие (ПРООН) Кемал Дервиш. Акцент по време на разговора бе поставен върху глобалната икономическа криза и нейното отражение върху Европа и Европейския съюз, в България и на Балканите.
Кемал Дервиш прояви интерес към механизмите за сътрудничество в Черноморския регион и конкретно към участието на България в инициативата Черноморска синергия. Според него с течение на времето нашата страна започва осезателно да се превръща в активен координатор на все по-широк кръг активности в региона.

Основна тема по време на срещата бе развитието на отношенията и сътрудничеството между България и ПРООН.

Обсъдено бе и бъдещето на офиса на ПРООН в София. Като пълноправен член на ЕС, България трябва да преразгледа отношенията си с ПРООН след 2009 г., бе общото мнение на премиера Сергей Станишев и Кемал Дервиш.

Двамата изразиха мнение, че е необходимо да се прецизира концепцията и да се търси по-подходяща формула за бъдещата дейност на офиса на ПРООН в България.

Премиерът Сергей Станишев бе категоричен, че България желае да продължи сътрудничеството с ПРООН и в бъдеще. От своя страна Кемал Дервиш отбеляза, че днес вече е много трудно да се сложи граница между страна-донор и страна-бенефициент.

С натрупания опит и резултати досега, България би могла да бъде много полезна с опита и експертизата си в други региони, сред които, например, Централна Азия, посочи още Кемал Дервиш пред премиера Сергей Станишев.